Vodič ➜ zanimljivosti

Najbrže prodavana knjiga na svetu i najbogatiji pisac

Džoan K. Rouling, tvorac lika Harija Potera, srušila je čak nekoliko rekorda – knjiga Hari Poter i polukrvni princ na tržištu se pojavila u julu 2005. i od tada ne silazi sa lista najprodavanijih knjiga.

U prva 24 časa po izlasku knjiga se samo u Americi prodala u gotovo 7 miliona primeraka, ili 287 564 po satu, što ju je učinilo najbrže prodavanom knjigom u istoriji. Širom sveta do sada je prodato više od 250 miliona primeraka svih sedam nastavaka knjige o Poteru, koje su prevedene na 55 jezika, uključujući i starogrčki i latinski.

Knjiga Hari Poter i vatreni pehar, četvrta u nizu, drži rekord najviše unapred primnjenih narudžbina – njih više od 5 miliona, ali i rekord najviše odštampanih primeraka u prvom izdanju, skoro isto toliko.
Džoan K. Rouling našla se i na spisku milijardera magazina Forbes, s ukupnom zaradom od milijardu dolara, kao prvi pisac milijarder u istoriji.

Najprodavanija i najpopularnija knjiga na svetu

Nimalo iznenađujuće, najprodavanija i najrasprostranjenija knjiga na svetu je Biblija, sa više od 2 milijarde prodatih primeraka. Takođe drži titulu i najviše prevođene knjige: prevedena je na 2 200 jezika i dijalekata.

Najprodavaniji pisac na svetu

Najprodavaniji pisac na svetu je spisateljica Agata Kristi. Njenih 78 kriminalističkih romana prevedeno je na 44 jezika i do danas prodato u 2 milijarde primeraka.

Najduže kašnjenje vraćanja knjige u biblioteku

Ako se plašite da odete u svoju biblioteku jer već nekoliko dana kasnite s vraćanjem knjige, možete da se utešite najvećim svetskim kašnjenjem, koje se meri u vekovima: 288 godina! Knjiga Biografija jednog nemačkog nadbiskupa pozajmljena je iz britanske univerzitetske biblioteke 1668.g. a vraćena tek 1956. Kašnjenje, na sreću zaboravne mušterije (i njegovih naslednika), nije naplaćeno.

Najveća biblioteka na svetu

U potrazi za dobrom literaturom najbolje je da se zaputite u biblioteku, a ako želite da se osećate kao u raju, najbolje je da posetite najveću od najvećih: američku Kongresnu biblioteku u Vašingtonu. Osnovana je 1800. godine i danas je to  najveća biblioteka na svetu, sa više od 32 miliona knjiga na skoro 500 jezika i više od 61 milion rukopisa. Ukupna dužina njenih polica za knjige iznosi 1199 km.

Kontakt

Gradska biblioteka Vršac
Svetosavski trg 2, 26300 Vršac
Tel: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Radno vreme
Od ponedeljka do petka 07:30 - 20:00 sati, subotom 8:00 - 12:00 sati.

 Potvrđujem tačnost podataka

Mailing lista

2018 © Gradska biblioteka Vršac - Sva prava zadržana
Top