Vodič ➜ programi

PESNIČKE VEČERI U ŠUŠARI

U dečjem kampu „Otvoreno srce“ u Šušari, u organizaciji Gradske biblioteke iz Vršca i Centra za socijalni rad,  jednom nedeljno se održavaju druženja dece sa pesnicima. U prvoj nedelji rada kampa gost je bila Jadranka Ćulum, pesnikinja i profesorka srpskog jezika u OŠ Mladost u Vršcu. Jadranka Ćulum je do sada objavila sedam zbirki poezije, jednu zbirku pripovedaka za decu i napisala jednu monodramu. Ona se kroz svoje stihove predstavila deci, a nakon ovog poetskog dela usledila je i literarna radionica u kojoj su deca imala zadatak da dovrše započetu priču. Najbolji dečji radovi su nagrađeni knjigama koje je darovala Gradska biblioteka.

Ove nedelje, pesnik – gost u kampu „Otvoreno srce“ bila je Nađa Brankov, književnica i profesorka srpskog jezika i književnosti u Hemijsko – medicinskoj školi iz Vršca. Osim stihova, Nađa Brankov piše i scenarija za pozorišne predstave i duhovne akademije a bavi se i režijom. Gostovala je u mnogim gradovima u Srbiji, Nemačkoj i Italiji. Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada za poeziju. Ona je za ovo druženje sa decom odabrala  svoju pripovetku „Božana, Božiji dar“ koju je napisala  nadahnuta istinitom, tragičnom sudbinom  devojčice Jelene iz Herceg Novog. Deca su netremice slušala Nađino čitanje, a nakon toga su se potrudila da što lepše ilustruju ovu pripovetku. Najuspešniji dečji crteži su takođe nagrađeni knjigama koje je poklonila Gradska biblioteka.

„Posebno nam je zadovoljstvo kada smo u prilici da organizujemo programe za decu i da im na ovaj način ulepšamo raspust. Želja nam je da deca kroz druženje sa pesnicima i aktivan rad u literarnim radionicama prošire svoja znanja i umeća ,  još više zavole pisanje i čitanje i shvate zašto za knjigu kažu da je „najbolji drug“. Zahvaljujem se svim pesnicima koji su se odazvali našem pozivu i koji će tokom trajanja kampa svojim stihovima ulepšati letnje večeri u Šušari“, dodala je Darinka Mihajlović, direktorka Gradske biblioteke u Vršcu.

LETNJA BIBLIOTEKA U KAMPU „OTVORENO SRCE - ŠUŠARA 2011.“

Gradska biblioteka u Vršcu se aktivno uključila u rad ovogodišnjeg kampa "Otvoreno srce" u Šušari. Dva puta nedeljno, tokom čitavog trajanja kampa (od 11. jula do 14. avgusta), bibliotekari Gradske biblioteke će doći u kamp i organizirati druženje djece sa pesnicima kao i različite edukativne radionice: radionice kreativnog pisanja, engleskog jezika, kviz znanja ... Biblioteka će, takođe, formirati malu, "letnju biblioteku" u kampu, tako da će djeca moći čitati svoje omiljene pisce dok borave u Šušari.

"Biblioteka se, kao socijalno odgovorna ustanova, uvijek raduje sa ovim akcijama. U kampu u Šušari će boraviti djeca iz porodičnih porodica kao i djeca iz socijalno ugroženih porodica iz područja opštine Vršac. Posebno nam je zadovoljstvo, što smo u mogućnosti da približimo takve djece pisanom rečju i da nam se na kreativan i kvalitetan način ulepšamo raspust. Takođe, spremili smo i stotinak knjiga koje ćemo pokloniti svakom detetu - učesniku ovogodišnjeg kampa u Šušari ", rekla je Darinka Mihajlović, direktorka Gradske biblioteke u Vršcu.

Ovo je druga godina zaredom, kako Centar za socijalni rad iz Vršca organizira djeca kamp u Šušari. Ove godine, kamp će trajati pet nedelja i kroz njega će proći oko stotinu djece uzrasta od 9 do 14 godina. Osim dva vaspitača i jednog lekara koji stalno stoje u kampu, ovdje dolaze volonteri koji osmišljavaju različite kratke radionice i tako kroz igru i smeh podučavaju naše najmlađe sugrađane.

MULTIMEDIJALNA PREDAVANjA O IVI ANDRIĆU

U Gradskoj biblioteci je u ponedeljak 26. septembra i u četvrtak 29. septembra održan niz multimedijalnih predavanja posvećenih jubileju – 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Predavanja su namenjena svim vršačkim srednjoškolcima, a predavač je bila bibliotekarka Vesna Zlatičanin.

Učenici su osim važnih činjenica iz života i dela Ive Andrića, mogli da saznaju nešto više i o Alfredu Nobelu i istorijatu Nobelove nagrade. Đacima je na video-bimu prikazano nekoliko interesantnih video zapisa koji prikazuju Andrićevu ličnost iz različitih uglova. Na kraju predavanja učenici su imali priliku da pogledaju i virtuelnu izložbu o Ivi Andriću koju je pripremila Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu.

DEČJE CARSTVO U GRADSKOJ BIBLIOTECI

Povodom obeležavanja Dečje nedelje Gradska biblioteka U Vršcu  je organizovala nekoliko akcija posvećenih najmlađima.

U ponedeljak, 3. oktobra počela je sa radom besplatna škola nemačkog jezika pod nazivom „Učimo nemački“. Predavač je bibliotekar Tamaš Fodor, profesor mađarskog i nemačkog jezika. Časovi su namenjeni učenicima četvrtih razreda osnovnih škola. Predavanja su osmišljena tako da kroz igru i zabavu upoznaju decu sa osnovama nemačkog jezika. Nastava će se odvijati jedanput nedeljno u Salonu Gradske biblioteke i trajaće do kraja školske godine.  

U utorak, 4. oktobra održano je literarno takmičenje pod nazivom „Deca pesnici“. U Gradskoj biblioteci se okupilo 18-oro najtalentovanijih  učenika sedmih razreda iz svih osnovnih škola. Najbolju pesmu na stihove Ljubivoja Ršumovića  napisala je Vanja Trifunov iz OŠ Jovan Sterija Popović. Drugo mesto osvojio je Petar Bolić, takođe učenik iz OŠ Jovan Sterija Popović, a treća nagrada dodeljena je Teodori Tomić iz OŠ Mladost. Svi učesnici takmičenja su nagrađeni knjigama.

U sredu, 5. oktobra u Čitaonici Gradske biblioteke organizovana je likovna radionica za predškolce pod nazivom „Jesenja bajka“. Deca su pravila kraljevske krune od suvog lišća i ostalih jesenjih plodova.

„Najsrećniji smo kada se u Biblioteci čuju  dečji glasovi i smeh. Trudimo se da deci približimo svet lepe književnosti i da brižljivo negujemo i razvijamo čitalačke navike od najranijeg uzrasta. Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su  naše akcije kojima smo ove godine obeležili Dečju nedelju bile izuzetno posećene i atraktivne za decu. Školarci treba da znaju da u našoj biblioteci imaju pouzdanog saveznika i prijatelja koji će im uvek biti podrška  na njihovom putu ka daljem obrazovanju“, naglasila je Darinka Mihajlović, direktorka Gradske biblioteke.

LITERARNO TAKMIČENjE POVODOM DEČJE NEDELjE

PRVA NAGRADA na literarnom takmičenju povodom Dečje nedelje
VANjA TRIFUNOV, 7. razred OŠ Jovan S. Popović

DEČJA PRAVA

Dece ima razne
Al` svako dete je ličnost
Razlike nisu kazne
U razlikama je naša sličnost.

Dece ima razne
Al` svako dete je čovek za sebe
Svako ima pravo na ljubav
I vlastite potrebe.

Dete treba puno da mašta
Jer mašta unosi u život boje
Šarenije i lepše boje
Koje na licu osmeh kroje.

Svako dete treba da uči,
Da čita, piše, želi da zna
Jer iz znanja u našem životu
Dolazi sreća sva.

Dece ima razne
Al` svako dete je ličnost
Razlike nisu kazne
U razlikama je naša sličnost.

Svako takođe treba da zna
Svoju grešku da prihvati sam
Što pre prestane druge da krivi
Pre će shvatiti kako se živi.

DRUGA NAGRADA na literarnom takmičenju povodom Dečje nedelje
PETAR BOLIĆ, 7. razred OŠ Jovan S. Popović

DECA SU UKRAS SVETA

Deca su naša najveća sreća
Ona su naše najveće blago
Ta mala bića su prava umeća
Zbog dece nam je svima drago.

Svako dete ista prava ima
Da voli, da u školu ide,
Da se druži sa svima
Da ga srećno svi vide.

Dece ima razne
Al` svako dete je ličnost
Razlike nisu kazne
U razlikama je naša sličnost.

Svako dete kad se rodi
Bilo crno ili belo
Nema veze kakvo je
Samo nek je srećno i veselo.

Razlike nisu bitne
Deca su sva ista
Razlike među njima su sitne
Svako dete na svoj način blista.

TREĆA NAGRADA na literarnom takmičenju povodom Dečje nedelje
TEODORA TOMIĆ, 7. razred OŠ MLADOST

DEČJA PRAVA

Svi imamo pravo
Na igru i slobodu
Pravila se neće promeniti
Ona ne mogu da odu.

Svi imamo pravo
Na svoj prostor i privatnost
Kao i na stvari koje
Pričinjavaju nam radost.

Svako ima pravo
Da žudi i da sanja
U tome leži svrha
Našeg postojanja.

Dece ima razne
Al` svako dete je ličnost
Razlike nisu kazne
U razlikama je naša sličnost.

Kontakt

Gradska biblioteka Vršac
Svetosavski trg 2, 26300 Vršac
Tel: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Radno vreme
Od ponedeljka do petka 07:30 - 20:00 sati, subotom 8:00 - 12:00 sati.

 Potvrđujem tačnost podataka

Mailing lista

2018 © Gradska biblioteka Vršac - Sva prava zadržana
Top