Фондови ➜ књиге на руском језику

Укупан број књига, речника и енциклопедија  на руском језику је 1752.

1. Библиотека  Друштва руских официра – вршачко одељење  има 1026 књ. (Рс)
2. Књиге на савременом руском језику са 586 књ. (Рсс)
3. Енциклопедије и речници са 140 књ. (Рсс)


1. БИБЛИОТЕКА ДРУШТВА РУСКИХ ОФИЦИРА-ВРШАЧКО ОДЕЉЕЊE
ОБЩЕСТВО РУССКИХ ОФИЦЕРОВ  - ВРШАЦКИЙ ОТДЕЛ

Градска библиотека у Вршцу чува  једну културну оставштину  руских емиграната. То је књижни фонд од хиљаду књига (1019)  са печатом  „Общество русских офицеров - вршацкий отдел“. Како су ове књиге доспеле у Градску библиотеку остаће тајна, као што никад нећемо сазнати колико је било корисника и каква је њихова судбина. Највећи део фонда је инвентарисан 1950 -  51. године (855). Остале књиге су дошле касније и имају печате других  колонија  где су Руси живели. Једини запис о овој библиотеци налази  се у листу ВОЈВОДИНА бр.3 од 17 јануара 1926. год.

„ЗАХВАЛНОСТ. Пре четири године дошли смо у братску нам Краљевину С.Х.С. Онда вршачки одсек Савеза Руских официра основао је библиотеку, да би наш подмладак могао упознати лепоту наше књижевности, а и ми да проведемо неколико слободних од рада часова у читању. Сада  видимо да је то било врло потребно.За ове две године официрска библиотека толико се проширила да се није могла налазити у оном приватном стану где је била у почетку свога рада.
Пошто Савез није имао средстава за најам веће просторије, морао је  или обуставити набављење нових књига, или затворити библиотеку.
У овом тешком моменту Господин Душан А.Јовановић, директор ВршачкеУчитељске Школе био је толико љубазан да нам је понудио за ту сврху једну собу у згади Учитељске школе, и на тај начин отпала је и последња препрека.Вршачки Одсек Савеза Руских официра у Краљевини С.Х.С. на својој годишњој скупштини, једногласно је решио, да изрази   своју  најтоплију захвалност Господину Душану Јовановићу, који је увек са великом срдачношћу изашао у  сусрет руским избеглицама.“ - Одбор

Књиге су писане старим правописом и штампане су у Берлину, Прагу, Паризу, Риги, Београду , Новом Саду итд.  Око 200 књига је штампано у Москви,  Петербургу, Кијеву . Има вредних издања из 19 века. ( Гогољ – Нос,1886. , Островски – Драме, 1885, Гончаров – Обична историја, 1884, Толстој –Смрт Ивана Иљича,1886.). Знатан број књига нема написану годину издања, па су можда неке и старије.

Шта су наши нови суграђани најрадије читали? Најбројнија  су дела руских класика : Пушкина, Гогоља, Достојевског, Толстоја, Тургењева, Ремизова, Буњина, Чехова и др.

Од савремених аутора заступљена су дела:Амфитеатрова, Брешка Брешковског, Бебутове, Краснова, Крижановске, Зајцева, Минцловаи и др.

Из стране књижевности преведена су дела: Жила Верна, Дикенса, Диме, Лока, Сјенкијевича, Велса, Балзака, Хамсуна итд.

Има занимљивих књига из области религије.В.Мајевски је писао о српском патријарху Варнави и његовом времену, Борис Зајцев о Светој Гори, В.Иљин о Серафиму Саровском итд.

Ту се налазе и историјске књиге као и мемоарска литература.Барон Врангел: Успомене, Генерал.П.Петров: Од Волге до Тихог океана у редовима белих 1918-1922., Чебишов: Блиска даљина-успомене, В.Севски: Генерал Корнилов итд.

Књиге су добро очуване и већина је поново коричена. Корисници су има ли брижан однос према  књизи.  О томе сведоче и два печата : „ Обращаетесь с книгой бережно“ и  „После 7 дней – штраф! 2. правило библиотеки“.

2. КЊИГЕ НА САВРЕМЕНОМ РУСКОМ ЈЕЗИКУ

У фонду књига на савременом руском језику домирају дела класичне руске књижевности издате пре 40 и више година. „Друштво српско-руског пријатељства Никита Толстој“ из Вршца  поклонило је  2006 године 50 нових књига из књижевности и историје.

3. ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ И РЕЧНИЦИ

3. 1. Энциклопедический словарь, издатели И.А.Ефрон (С.Петербург), Ф.А.Брокгауз (Лейпциг), С.Петербург, 1904. ( 82 т.. недостаје том 53,56 и 57)
3.2. Большая советская энциклопедия (второе изд.), Москва, 1958. (51 том)
3.3. Товарный словарь, Москва, 1960. ( 8 т.)
3.4. Энциклопедический словарь, Москва,1953. (3 т.)

Контакт

Градска библиотека Вршац
Светосавски трг 2, 26300 Вршац
Тел: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Радно време
Од понедељка до петка 07:30 - 20:00 сати, суботом 8:00 - 12:00 сати.

 Потврђујем тачност података

Маилинг листа

Питања

Питајте библиотекара и добићете одговор у најкраћем могућем року.

2018 © Градска библиотека Вршац - Сва права задржана
Top