Fondovi ➜ knjige na engleskom jeziku

Posebnu vrednost celokupnog knjižnog fonda Gradske biblioteke u Vršcu  predstavljaju knjige na stranim jezicima. Ne postoje tačni podaci kako su sve ove knjige dospele u našu biblioteku, ali je izvesno da je većina njih posle Drugog svetskog rata došla iz privatnih vršačkih biblioteka i kolekcija knjiga.

Najstarija publikacija iz fonda knjiga na engleskom  jeziku datira iz 1837, a to je knjiga Adventures of Captain Bonneville or Scenes beyond the Rocky Mountains of the Far West; by Washington Irving, popularnog autora u to vreme, koja je štampana u Parizu kod izdavača Baudry`s European Library, a danas je prva skenirana knjiga u celosti u okviru projekta Internet Archive u sklopu American Library Association (ALA); zatim iz 1841. knjiga The Poetical Works of Thomas Moore, takođe štampana u Parizu kod istog izdavača.
Među publikacijama sa godinom izdanja iz prve polovine 19. veka, nalaze se i pesmarice, odnosno antologije engleske poezije koje su uglavnom objavljivane u Nemačkoj u Lajpcigu, Kelnu itd., a naslovna strana tih publikacija je na nemačkom jeziku. Mnoge od tih pesmarica imaju ispisane potpise vlasnika knjiga nemačke nacionalnosti. Na mnogim knjigama može se naći potpis grofa Bisingera koji je bio vlasnik dvorca u Vlajkovcu. Dvorac je sagrađen 1859. i bio je u posedu grofa Đerđa Mečonija (Gyorgy Mocsonyi), a kasnije je prešao u vlasništvo porodice Bisingen – Nipenburg (Bissingen – Nippenburg). Tako se može pretpostaviti da su najstarije knjige iz fonda knjiga na engleskom jeziku pripadale nemačkim građanskim porodicama u Vršcu i bile sastavni deo njihovih privatnih biblioteka.

Ukupan broj publikacija koje se nalaze u fondu knjiga na engleskom jeziku je 1138. Publikacije su pretražive u elektronskom katalogu i izdaju se korisnicima. Fond se obnavlja i postoji veliko interesovanje kod korisnika koji se služe engleskim jezikom za publikacije iz ovog fonda.

Tokom 1963. godine, Gradska biblioteka u Vršcu dobila je na poklon dvadeset knjiga na engleskom jeziku od Američke ambasade u Beogradu i sve ove knjige imaju pečat kulturnog i novinarskog odseka Američke ambasade. Zatim, 13. juna 1997. godine, Biblioteka je dobila na poklon 36 knjiga na engleskom jeziku od Ambasade Australije u vreme poslanstva ambasadora N. D. Campbell.

Dana 31. maja 2002. godine Gradska biblioteka u Vršcu je dobila  na poklon značajnu privatnu biblioteku Terensa Peina (Terance Payne), profesora engleskog jezika i književnosti koji je studirao na Kraljevskom koledžu u Londonu ( King`s College in the University of London), a koji trenutno živi i radi u Vršcu. Ukupan broj knjiga koji je Terens Pein poklonio vršačkoj biblioteci je 119.

Takođe, 2003. profesor engleskog jezika Gradimir Dunčić, poklonio je Gradskoj biblioteci  46 knjiga na engleskom jeziku.

Godine 2004.  Lazar Bocok je poklonio 426 knjiga na engleskom jeziku Gradskoj biblioteci. Među njima je bio veliki broj praktičnih priručnika iz raznih oblasti svakodnevnog života po principu „uradi sam“, tako da je veliki broj tih knjiga ostao van sadašnjeg fonda knjiga na enleskom jeziku, dok se  samo 197 knjiga se  nalazi danas u ovom fondu.

Takođe, naša biblioteka poseduje Enciklopediju Britaniku u 32 toma izdatu 1980. godine.

Zbog načina na koji su knjige pristizale u Biblioteku, fond knjiga na engleskom jeziku ne predstavlja strogo formiranu i profilisanu biblioteku, ali se u njemu nalazi mnogo veoma zanimljivih knjiga prvenstveno iz beletristike, zatim istorije, teorije književnosti, književne kritike, postoji veliki broj bigrafija istorijskih ličnosti, zatim političkih spisa kao i filozofskih dela.

Kontakt

Gradska biblioteka Vršac
Svetosavski trg 2, 26300 Vršac
Tel: 013/832-955
e-mail: bibliotekavrsac@mts.rs

Radno vreme
Od ponedeljka do petka 07:30 - 20:00 sati, subotom 8:00 - 12:00 sati.

 Potvrđujem tačnost podataka

Mailing lista

2018 © Gradska biblioteka Vršac - Sva prava zadržana
Top