Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

ШЕТЊА ПОВОДОМ 210 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЈОВАНА СТЕРИЈЕ ПОПОВИЋА

IMG 3089

Ученици школског центра Никола Тесла шетали су једном необичном путањом у знак сећања на оца српске драме, комедиографа, песника, адвоката и човека који је много задужио васколики српски род. Када је по други пут дошао у Вршац Стерија је скоро свакодневно шетао у вечерњим часовима. Од Задужбине Ђорђа Поповића брата Ј.Стерије Поповића, односно родне куће Ј. Стерије Поповићау којој се данас налази спомен Музеј, затим преко трга испред позоришта где се налази споменик Јована Стерије Поповића, Стеријином улицом некадашњим Господским сокаком и улицом Анђе Ранковић и Феликса Милекера до Градског парка и чесме на којој је Стерија узимао воду ученици су имали прилику да оживе време у ком је живео и деловао Ј. Стерија Поповић.

IMG 3088a

IMG 3083

Уз основне податке о животу и раду Ј. Стерије Поповића ученици су имали прилику да се упознају и са неким детаљима везаним за историјски период у ком је живео Ј. Стерија Поповић како би им то помогло да оживе то време у току једночасовне шетње.

IMG 3080

Ученицима је посебно истакнута улога Ј. Стерије Поповића у оснивању Ученог српског друштва, затим иницијативе за оснивање Народног музеја и Народне библиотеке, као и Академије наука у Београду, а поред тога и залагање за доношење Уредбе о заштити старина, па је Србија Стеријином заслугом донела први правни акт о заштити споменика културе.

IMG 3077

IMG 3096

Познато је да се Стерија касно оженио у својој 43-тој години и да је његова супруга удовица Јелена Манојловић, рођена Димић поседовала винограде које је Стерија ревносно обилазио.Ученици су са великим интересовањем учествовали у овако осмишљеној шетњи и сећању на Јована Стерију Поповића.

IMG 3099

IMG 3110

Градска библиотека ће у склопу обележавања јубиларне године 210 година од рођења Јована Стерије Поповића организовати и литерарни конкурс са различитим темама прилагођеним различитим узрастима ученика у основним и средњим школама у Вршцу везаних за данашљу рецепцију Стеријиних дела.

IMG 3112

IMG 3118

Стерија ће увек бити наш савременик, поготову за нас Вршчане, јер још увек поједини ликови из Стеријиних драма могу да се препознају и у данашњем менталитету наших суграђана. Поред тога биће организована и изложба књига из приватне библиотеке Ј. Стерије Поповића са његовим личним потписом, које се чувају у књижном фонду Градске библиотеке у Вршцу.

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272