Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

Хуманитарна изложба "ДАЈ НАМ СУНЦА"

Посетите хуманитарну изложбу „Дај нам сунца“
Удружење за унапређење менталног здравља „Душева оаза“ заједно са Градском библиотеком у Вршцу организовали су хуманитарно-продајну изложбу „Дај нам сунца“ у петак, 8. децембра  у читаоници Градске библиотеке. Изложба је отворена наредне две недеље и ту можете погледати и купити уљане слике, цртеже, осликану грнчарију по слимболичним ценама, а аутори су људи са менталним сметњама, чланови Удружења „Душевна оаза“. Изложбу је отворила др Татјана Воскресенски, директорка Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“. Она је том приликом нагласила да су аутори ове изложбе веома креативни и да им уметност помаже да лакше изразе своје емоције.
„Сви заједно морамо још много тога да урадимо да бисмо разбили многе заблуде о психичким болесницима које владају у нашем друштву. Циљ ове изложбе јесте да се кроз употребу уметности у социјалном контексту, покаже да се жиг или стигма особа са менталним проблемима могу умањити и да се  морају променити ставови у односу на ову рањиву групу људи. Честитам Удружењу „Душевна оаза“ на великом броју антистигма програма које је реализовало у току ове године“, рекла  је, између осталог, др Татјана Воскресенски.
На почетку изложбе чланови Удружења извели су перформанс „Дај нам сунца“, а том приликом промовисан је и билтен Удружења.
Мирослава Кућанчанин, директорка Удружења „Душевна оаза“,  подсетила је да је ово удружење основано почетком 2015. године са циљем да ради на превенцији и заштити менталног здравља код деце, омладине и одраслих. Поред пружања подршке особама са менталним сметњама и њиховој интеграцији у друштво, Удружење ради и на унапређењу нивоа свести код грађана и на дестигматизацији особа са менталним сметњама.
„Циљ свих наших активности је дестигматизација и ресоцијализација кроз уметност, пружање психосоцијалне помоћи особама са проблемима менталног здравља и побољшање квалитета њиховог живота кроз уметност као терапију. Ми у Удружењу се трудимо да разбијемо депресију, разбуктавамо машту и чинимо људе срећним и здравијим“, истакла је Мирослава Кућанчанин.
Драгана Ракић, запослена у  Градској библиотеци,  истакла је да се ова институција културе увек радо укључује у све хуманитарне активности , а рад Удружења „Душевна оаза“ подржава од самог почетка тако што  сви његови чланови имају право на бесплатне чланске карте Градске библиотеке.
„То је наш мали допринос великом послу који је пред нама, да покажемо да психичка болест не одређује карактер човека и не умањује његове људске вредости“, рекла је Драгана Ракић. Она је позвала све суграђане да дођу у читаоницу библиотеке у наредне две недеље и да купе неки леп поклон за предстојеће празнике.
„Куповоном уникатних поклона са ове изложбе учинићете бар три особе веома  срећном:  аутора, онога кога дарујете , а можда ћете баш ви бити најсрећнији јер сте учинили нешто племенито и хумано“, додала је на крају Драгана Ракић.

IMG 0196

IMG 0197

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272