Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

Промоција књиге "Двоструке мањине" др Александре Ђурић-Миловановић

У четвртак, 15. октобра у Градској библиотеци је одржана промоција монографије „Двоструке мањине у Србији: о посебностима у религији и етницитету Румуна у Војводини“, ауторке др Александре Ђурић-Миловановић. Ова књига је прерађен и допуњен текст докторске дисертације, одбрањене на Филозофском факултету у Београду 15. новембра 2012, године, са темом „Румуни неопротестанти у Војводини: између религијског и етничког идентитета.“ О књизи су осим ауторке говорили и др Биљана Сикимић, др Мирча Маран, док је Љиљана Келемен прочитала излагање проф. др Љубивоја Стојановића који је био спречен да лично присуствује промоцији.

Говорећи о књизи научна саветница Балканолошког института САНУ др Биљана Сикимић истакла је да књига представља тематску и методолошку новину у антрополошким истраживањима код нас.

„Ауторка књиге, др Александра Ђурић-Миловановић, уводи нови концепт двоструких мањина у етничком и религијском смислу у домаћа антрополошка и социолошка истраживања малих верских заједница у Србији. Посебан научни допринос остварен је у истраживању мањинских верских заједница, савремених огранака неопротестантизма и у развијању концепта нових религија“, рекла је др Биљана Сикимић и додала да књига представља квалитативни искорак који ће умногоме допринети унапређењу будућих истраживања конфесијских и мањинских заједница у Србији уопште.

Ауторка се захвалила свима који су јој помагали и били подршка током вишегодишњих научних истраживања. Она је истакла да о Румунима неопротестантима у Банату постоји веома мало истаживачких радова, и да је радећи на овој књизи открила читав један свет који се налази у нашем комшилуку, а о коме ми не знамо готово ништа.

„Румуни неопротестанти представљају парадигматичан пример на основу којег се могу сагледати сложени односи између кључних елемената идентитета – етницитета, језика и религије. Концепт двоструких мањина, изложен и анализиран у овој књизи, примењив је и на друге облике двоструко мањинског идентитета у Србији. Реализујући истраживање румунских неопротестантских заједница током неколико година, имала сам намеру да концепт двоструких мањина не остане само теоријска синтагма већ да кроз примере и животне приче саговорника покажем динамику једног готово невидљивог света који у својим верским уверењима истрајава упркос неприхватању „већине“, рекла је др Александра Ђурић-Миловановић.

Др Александра Ђурћ-Миловановић је рођена 1984. у Вршцу, где је завршила основну и средњу школу. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, магистрирала на Факултету политичких наука у Београду и докторирала на Филозофском факултету у Београду. Запослена је на Балканолошком институту САНУ. До сада је објавила две књиге: „Двоструке мањине у Србији“, и „Румунске верске заједнице у Банату“ (коауторски са Биљаном Сикимић и Мирчом Мараном). Објављује радове у научним часописима и зборницима и учесница је многих међународних научних конференција.

IMG 2014

IMG 2013

IMG 2015

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272