Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

АРХИТЕКТУРА ВРШЦА НЕКАД И САД

arhitektura 1

 

Градска библиотека је у петак 20. марта била домаћин предавању и изложби под називом „Архитектура Вршца некад и сад“ које је организовало Удружење љубитеља старина „Феликс Милекер“. Присутне је поздравила Даринка Михајловић, директор Градске библиотеке, а потом се осврнула на рад Удружења. „Драго нам је када у смо у прилици да угостимо младе ентузијасте попут наших вечерашњих гостију. Својим радом изазивају велику пажњу, чему сведочи и број посетилаца вечерас, а Градска библиотека ће се трудити да им изађе у сусрет при свакој следећој акцији или предавању.“

Вече је замишљено као времеплов који је посетиоце водио од симболичних почетака архитектуре на овим просторима, манастира Месић и Вршачке куле, преко осврта на дело знаменитог Вршчанина, великог српског архитекте Драгише Брашована, чија је дела и животни пут испред удружења приредио Александар Јовановић. „Умешност Драгише Брашована који је име града проносио по свету и уткао у многа импозантна здања широм наше земље је неизоставна када се говори о области архитектуре“, истакао је Јовановић.

Централни део вечери имао је тежиште у савременим и будућим идејним решењима, уређењима амбијенталних целина и различитим интервенцијама на јавним површинама које је у свом предавању приказао мастер архитектуре Драгољуб Мајовић: „Студија се бави актуелним темама, па смо зато поделили град на више зона. Акценат је био на новом „подцентру“, који би требало да направи целину од булевара, пољане која је део некадашње касарне, Хемограда, железничке станице и Технолошког парка. Веома сам срећан што сам на овом пројекту сарађивао са људима из удружења „Феликс Милекер“ и верујем да ћемо и у будућности сарађивати на побољшању слике о нашем граду“.

Напослетку, у завршном делу вечери посетиоци су у читаоници Градске библиотеке могли да погледају изложбу фотографија које приказују паралелу некадашњег и садашњег изгледа улица, тргова, паркова и осталих вршачких знаменитости о којима су присутној публици нешто више рекли Андрија Ратковић и Тамаш Фодор, аутор изложбе. „Архитектура једног града је као велики организам који се стално мења; делови града нестају, ретки се не мењају током деценија, чак и векова, а поједини добијају потпуно ново рухо, о којем Вршчани воле да дискутују на локалним интернет порталима. Отуд идеја за ову изложбу, да наши суграђани буду у прилици да упореде некадашњу и садашњу слику нашег града“, додао је Тамаш.

Андрија Ратковић је из Пољопривредне школе „Вршац“ прибавио обимну грађу за студију пејзажне архитектуре, као и копију врло вредне мапе Вршца из 1914. године која детаљно приказује улице, тргове и катастарске бројеве сваке појединачне грађевине у нашем граду.

Заинтересовани фотографије некадашњег и садашњег Вршца могу погледати у читаоници Градске библиотеке, или кликом овде

a

arhitektura 2

 

b

 

idejna resenja 1

 

idejna resenja 2

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272