Градска библиотека Вршац Светосавски трг 2, 26300 Вршац тел/факс: 013 83-29-55

Обележен Светски дан поезије у Градској библиотеци

Поезија је место сусрета и инклузије

Удружење љубитеља књижевности, ликовне уметности и дизајна „Леонардо“ заједно са Удружењем за унапређење менталног здравља „Душевна оаза“ и Градском библиотеком, обележили су 21. март, Светски дан поезије и Светски дан особа с Дауновим синдромом. Тим поводом је организовано несвакидашње музичко-поетско вече на коме су чланови ових удружења уз звуке гитаре читали своје стихове.

„Заједничким наступима у којима са здравим особама равноправно учествују и лица са менталним проблемима показујемо да су поезија и уметност места сусрета и инклузије. Чланови Удружења „Душевна оаза“ су веома талентовани за поезију, музику, сликарствои глуму. Ово поетско-музичко вече је још један доказ да за уметност нема граница и да даровитих људи има свуда“, рекла је Мирослава Кућанчанин, председница Удружења „Душевна оаза“.

Она је нагласила да овакве инклузивне културне догађаје треба чешће организовати и активно радити на разбијању предрасуда које друштво има када су у питању психички болесници.

„Циљ овог књижевног сусрета јесте да се кроз употребу уметности у социјалном контексту покаже да се жиг који носе особе са менталним порблемима може умањити и да се морају променити ставови у односу на ову рањиву групу. Оба наша удружења, „Леонардо“ и „Душевна оаза“ настоје да победе депресију, разбуктају машту и учине људе срећним и здравијим“, додала је Мирослава Кућанчанин, иначе и сама свестрана уметница.

Поетско вече су својим музичким умећем оплеменила двојица гитариста Бранислав Сантрач Булиџа и Рихард Бугаринов.

оаза 1

оаза 2

КОНТАКТ

Градска библиотека
Светосавски трг 2
26300 Вршац

Тел: 013/832-955
E-mail: bibliotekavrsac@open.telekom.rs


Матични број: 08044805,
Регистарски број: 8212001674,
ПИБ: 100515272